För en brukad och bebodd skärgård
med rent vatten och rikt biologiskt liv
i ett väl hävdat och med ömsint omtanke
bebyggt kulturlandskap.
Roland Svenssons bok från år 1961 om livet på Möja med omgivningar heter Skärgårdsliv i gången tid. Den har i år givits ut i nytryck av Stockholms Skärgårdsstiftelse och distribuerats till stiftelsens vänner. Boken har länge varit utgången och den är sällsynt i antikvariaten. Därför är det en välgärning att den nu inte bara kan förvärvas genom tecknande av medlemskap i Skärgårdsstiftelsens vänkrets utan att den även kan köpas i bokhandeln.
Roland Svensson kände Stockholms Skärgård, Möja och dess folk inte blott som motiv för hans ritstift och pensel utan även som föremål för ett starkt kulturhistoriskt intresse och ömsesidig vänskap. Sin penna använde han med lika stor framgång för skrivande som för tecknande. Hans bok hör till mästerverken i den långa serie av skärgårdsböcker som bevisat svenskarnas och deras konstnärers kärlek till skärgårdsbornas skärgård..
Utgåvan är försedd med ett engagerat företal av Skärgårdsstiftelsens
VD Berndt Festin. I det tilldelar han med rätta efterskriften av skärgårdskännaren
och professorn Bo Grandien klassikerkvalitet. Även den är nyskriven.
Där infogar Bo Grandien Roland Svenssons litterära produktion
på dess plats i den svenska ö- och skärgårdslitteraturens
topp. I sin lista över mästerverken räknar han även
in Sven Barthels harstenabok.
Svensson, Roland; Skärgårdsliv i gången tid. Bokförlaget
Max Ström,2006. Medlemskap i vänföreningen kostar 275 kr.
Cirkapris i bokhandeln 400:-
Denna bok är ett fröjd både för det läsande och det skådande ögat. Författaren Tom Roeck Hansen och konstnären Stig Fyring har besökt lotsplatser längs hela vår långa kust och talat med aktiva och pensionerade lotsar. Det blir en livfull krönika över ett ovanligt yrke och en presentation av människor, båtar och platser runt kusten. Fyrings akvareller är både salta och läckra.
Säljes genom författaren. Adress: Tom Roeck Hansen, Saltsjövägen 5, 133 35 SALTSJÖBADEN, Telefon 08/679 89 11 epost: tomrh@bostream.nu
Rubrikens behjärtade utrop kommer från EU-projektet Kustlandet, Leader + som verkar inom den ostkustskärgård mellan Bråviken och Oskarshamn i vilket vi i Gryt hör hemma. Kustlandet med kontor i Gamleby har i samarbete med områdets kommunen, länsstyrelser och regionförbund samt LRF, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, HagmarksMistra samt WWF och Naturskyddsföreningen gått igenom läget för boskapsskötseln inom Kustlandet och därmed för möjligheterna att upprätthålla hävden av dess landskap.
De ekonomiska beräkningarna är djupgående. Undersökningen resulterar i konkreta åtgärdsförslag och framtidsvyer. Förbättrade villkor för en trängd näring och dess utövare rekommenderas. Det kan bl a ske med hänvisning till och stöd av EU:s rekommendationer om landsbygdsutveckling. Samtidigt betonas kravet på rationellt utnyttjande av resurserna bl a genom samarbete mellan glesbygdens brukarna..
Broschyren är på drygt 50 sidor och vacker illustrerad. Omslagsbilden från Ängens båtvik på Fångö av Peter Gerdehag är bedövande vacker och Cia Lindkvists bild på familjen Andersson i Kättilö och deras kor ger oss grytsbor hemkänslor.
Broschyren kan beställa hos Kustlandet, Torget 6, 594 32 Gamleby,
tel. 0493/53070 eller epost: info@kustlandet.com
Det är namnet på ännu en mycket vacker och välskriven
broschyr som ger stöd för en av vår
förenings mål: Att genom hävd bevara och utveckla det kulturlandskap
som skapats av skärbornas bruk och vars vackraste exponenter är
väl vårdade ängar och hagar.
I broschyren redovisar Länsstyrelsen i Östergötland resultatet av sin inventering av länets ängs- och hagmarker under åren 2002 - 2004.
Redovisningen sker i en lättläst text med vackra färgbilder och klargörande diagram. Utsträckningen av ängs- och hagmarker liksom äldre åkersystem beskrivs totalt för länet och per kommun. Ängarnas och hagmarkernas botaniska innehåll och skick är huvudämnet, men även zoologin ägnas intresse och i viss mån även kulturhistorien. Uppdelningen i kommuner ger intressanta jämförelser.
Skärgårdens dominans när det gäller bevarade skogsbeten är slående. Att ängen, som en gång dominerade det då ljusa och öppna svenska landskapet, är verkligt illa ute framgår tydligt.
I hela Valdemarsviks kommun redovisas bara 6 hektar slåtteräng. Desto viktigare framstår det att vårt Betesprojekt inte bara blir ett hag- och betesmarksprojekt utan även ett ängsprojekt. Genom restaurering av äng kan den mest "miljölönsamma" och viktiga insatsen göras och där kan de största skönhets- och turistvärdena skapas. Måtte skärgårdshemmanens ägare och andra markägare inse det och taga Betesprojektet i anspråk för ekonomiskt fördelaktig, professionell och kontinuerlig ängsvård.
Broschyren kan beställas hos Länsstyrelsen i Östergötland,
Lantbruksenheten.
Växel 013/196000.
Per Gräslund
2007-01-14: Gubbar i mitt minne: Läs
berättelsen här.
2007-01-14: Ånge garn å rumme: Läs
berättelsen här.
2007-01-14: Om Gryts skärgård: Läs
berättelsen här.
2007-01-14: Hänt i Grytsbygden Korta nyheter: Läs
berättelsen här.
2007-01-14: Litteratur: Läs
berättelsen här.
2007-01-14: Utredning om båtkörkort: Läs
berättelsen här.
2007-01-14: Nr 1 Maj 2006 Första sida: Gå
tillbaka här.