Grytportalen Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

<< Tillbaka <<

<< Tillbaka <<

För en brukad och bebodd skärgård

med rent vatten och rikt biologiskt liv

i ett väl hävdat och med ömsint omtanke

bebyggt kulturlandskap. Gryts skärgårdslandskap

Notiser

Klassiskt skärhemman byter ägare

Östermansgården på Gräsmarö har sålts. I köpet ingår gården med hela dess mantal men inte ett antal avstyckningar. Säljare är Kjell Herrlin. Köpare är bröderna David och Stefan Halldén.. Köparna är söner till Lena Gräslund i hennes äktenskap med Lars Halldén. Familjen Österman och Gräslund hör till samma ursprungliga Gräsmarösläkt med ägarerötter bort mot medeltiden.

Mörtskatt än en gång

Utredningen Fiskevårdens finansiering (SOU 2005:76) är det femte förslaget på 14 år om fiskevårdsavgift. Den skall kosta 200 kr per år och gälla fiskande över 18 år som fiskar i områden där fritt handredskapsfiske infördes 1985 genom en partiell konfiskation av fiskerätten. Det gäller således skärgården och de fem största insjöarna. Men ej övriga insjövatten. Undantag föreslås även för ägarens fiske i egna vatten. Anledning till att avgift inte uttas i de ännu okonfiskerade inlandsvattnen anges vara att fiskevården där sköts av ägarna. Staten behöver ej bekymra sig. Möjligheten att även fiskevattnen i skärgården kunde skötas av ägarna, om delkonfiskationen återställdes, har ej utretts.

Avgifterna beräknas ge ca 80 miljoner kronor per år. Anslag till fiskevård skall utdelas ur en statlig fiskevårdsfond. Hur effektiv fiskevård skall kunna bedrivas i skärgårdsvatten, där fiskeuttaget förblir omöjligt att reglera, eftersom handredskapsfisket förblir fritt, framgår ej. I inlandsvattnen sker kontrollen genom att lokala fiskekort säljs och lokala fiskeregler tillämpas.

I skärgårdens vikar och sund skall vården styras från Fiskeriverket och länsstyrelsen. Den subsidiaritet och det lokala engagemang som hör till EU:s favoritidéer skall tydligen tillämpas i inlandet men inte i skärgårdsdelen av vårt annars så jämlika konungarike.

Fågel- och sälskydd i Östergötlands skärgård

Länsstyrelsen har givit ut en behändig broschyr i fickformat där alla fågel- och sälskyddsområden, naturreservat och sopmajor karterats, De vanligaste sjöfåglarna avbildas och beskrivs kortfattat. Pris 20:-.Beställes via epost: miljo@e.lst.se eller per post: Länsstyrelsen Östergötland, Miljövårdsenheten, 581 86 Linköping. Den kan även laddas ned gratis från Länsstyrelsens hemsida: www.e.lst.se

Lärt kvinnoporträtt tecknat av Fångöbo

Vår medlem Agneta Conradi Mattsson har kommit ut med en bok om Aliénor av Aquitanien. Hon som Evert Taube besjungit under namnet "Eleonore Den Frigjorda" och som under 1100-talet var i tur och ordning drottning av Frankrike och av England och som var mor till Rickard Lejonhjärta. Det är det andra lärda verket som Agneta producerat. Tänk vad som döljer sig bakom bryggan i det gamla kustroddarebostället på Fångösidan av Barösund, där man sommartid beskådar familjen Mattssons ömt vårdade ekmotorbåt.
Agneta Conradi Mattsson; Aliénor Av Aquitanien, Symposium, 498 sid. pris ca 270 kr.

Per Gräslund

Peter Gerdehag i skärgården och behovet av resurser till skärvårdstankens spridande.

Fotografen och landskapsdokumenteraren Peter Gerdehag syns sedan ett par år i vår skärgård.
Hans mästerskap har dokumenterats i böckerna "Bondeboken" och "Bygden där vinden vände" samt genom den internationellt förstaprisvinnande TV-filmen "Bondens tid på jorden". Gerdehags engagemang i de värderingar som ligger bakom vårt begrepp "skärvård" är bl a därigenom väl dokumenterat. Skärvårdsföreningens styrelse har beslutat att stödja hans planer på dels en bok från Kustlandet dels en film som skildrar vårt kulturlandskap och dess förutsättningar. För argumentering kring behovet av skärvårdsbudskapets spridande se ledaren i detta nummer.

Stödet består dels av ett närmast symboliskt "premium" på 50.000 kronor dels av att föreningen söker sponsorer för större anslag till filmprojektet som är mycket kostnadskrävande. Ett sådant anslag har sökts från Världsnaturfondens (WWF:s) Skärvårdsfond vars "beredningsgrupp" den 27 oktober föreslog WWF:s svenska styrelse att anslå ½ miljon kronor. Fondens kapital kom som bekant från vår bortgångne medlem Lars Gräslund. Gerdehags film skulle bli ett oanat lyft för skärvården. Om lyftet skall bli av behövs ytterligare några sponsorer med liknande insatser som WWF:s. Välkomna ni som vill och kan! Ditt bidrag kan t ex slussas via WWF som kan garantera god förvaltning.

Vid samma sammanträde rekommenderade Skärvårdsfondens beredningsgrupp med landshövding Björn Eriksson i spetsen även anslag till fortsatt avlöning av projektledare till Betesprojektet samt till utredningar om behoven av och möjligheterna till att skapa en skärgårdsstiftelse samt att stödja lokal fiskevård och fiskeförvaltning.

Per Gräslund

Hänt i Grytsbygden

Nytt planprogram för nedre Fyrtorp.

Kommunen har förslag till nytt planprogram för den västra sidan av nedre Fyrtorp. (Hårsvik) Den tidigare detaljplanen som avsåg gruppbebyggelse i form av radhus är nu i förslaget utbytt mot sex friliggande tomter.

Ytterligare en planskiss är under utarbetande för området kring nya Åldersro.

Nya familjer i skärgården

Två nya familjer har permanent flyttat ut i skärgården. Niklas Persson med familj har flyttat in på Harstena. Dom är bosatta i legendariske " Svesse på bergets " stuga. Den andra familjen flyttar i början av nästa år till Fångö. Det är Conny och Sanna Ljung och deras tre barn som flyttar in i ett nyuppfört hus. Conny är son till framlidne Fångösonen Staffan Ljung. Vi önskar båda familjerna välkomna.

Nyinflyttad på fastlandet

Bygdeforskaren, f.d musikförläggaren mm Per-Anders Boqvist, med ursprung fån såväl Bondekrok som Kättilö, har nu definitivt slagit ner sina bopålar i Gryt. Han har uppfört ett nygammalt hus på det nerbrunna Arvidsberg. Vi hälsar Per-Anders välkommen.

Församlingshemmet

Församlingshemmet är nu färdigrenoverat och återinvigt. Resultatet blev lyckat. Lokalerna är nu handikappanpassade. På övervåningen har nu kyrkans barnverksamhet fått fina och ändamålsenliga lokaler. I källarvåningen inryms biblioteket.

Anders Gustafsson

Sommarens märkligheter

Haj på Bokö.

Familjen Ångström fann en strandad haj på Bokö i somras. Lars Trygg har sänt den till Riksmuseet för kontroll

Vildsvin och älg på Lökskär

Familjen Gräslund på Grönsö for till Lökskär för att leta efter ett skjutet vildsvin som enligt trovärdiga rapporter synts där. Vi fann den ej för vi blev bekanta med en kärvänlig älgkviga som drog nytta av öns rikliga lövtillgång och nästan lät sig klappas.

Vikare i Fredriksnäsviken.

Karin Klöör och Orvar Andersson har i sommar umgåtts med en pigg vikare inne i Fredriksnäs sågarvik. Välkommen åter ville vi som inte har sikgarn i viken gärna hälsa denne gamle urinnevånare.

E ruke med åfågel vid Gräbåde

Mot höstkanten kunde man se en flock på ett par tjog ungejder kring Gråbådan i Kråkmaröudden. Tänk om ejderungarna håller på att återhämta sig efter flera års plötslig spädbarnsdöd?

 

Artiklar publicerade i Gryts-Skanken Nr 2 December 2005

 

2006-04-16: Greve Mörner: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Vattenskotrar och båtkörkort: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Skogen vid kusten: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Huset på Udden: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Litteraturtips: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Glimtar av skärspråk: Läs berättelsen här.
2006-04-17: En skärbondes dagbok: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Vad betyder Harstena?: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Sommarens begivenheter: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Käre Medlem!: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Gryts Hembygdsförening: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Notiser: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Nr 2 December 2005 Första sida: Gå tillbaka här.