Passa på att låna nya böcker på biblioteket i Gryt. Varje månad köper biblioteket in nya böcker som du kan låna utan att behöva stå i långa reservationsköer. Biblioteket, som finns i Gryts församlingshem, är öppet måndagar och torsdagar kl 18-19. Välkommen!
Det kan ta några veckor innan de senast inköpta böckerna finns på hyllorna.

Nyinköpta böcker i april:

Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth: Som man sår
Tre mord utförda under bara några få dagar har satt skräck i Karlshamnsborna. Vanja Lithner och hennes medarbetare på Riksmord är pressade att hitta och stoppa prickskytten innan hen dödar igen. Men det finns inga ledtrådar, inga vittnen och till synes inga samband mellan offren. Som man sår är den sjunde delen i Hjorth/Rosenfeldts romanserie som sålt 1,6 miljoner exemplar bara i Sverige och 5 miljoner runt om i världen. (Adlibris)
Helena Dahlgren: Ellens val – Det nya livet
Första delen i en unik och beroendeframkallande romanserie om kärlek och systerskap, i en tid av förändring. (Adlibris)
Moa Herngren: Syskonfejden
Moa Herngren har skrivit en mästerlig roman om relationers skörhet och om hur de människor vi borde känna allra bäst ibland kan kännas som totala främlingar. Men vem äger egentligen den rätta bilden av en barndom? Vilka händelser har man hållits utanför? Kan man alltid lita på sitt minne? Och vad är man egentligen skyldig sina syskon? (Adlibris)
Liza Alexandrova-Zorina: De livegnas land, den undre världen som bygger Sverige
De livegnas land är en berättelse om drömmar, kamp och trasig gemenskap i en värld vid sidan av vår. I månader lever Liza Alexandrova-Zorina under falsk identitet på det slitna natthärbärget. Hon kommer människorna som bor där närmare än någon gjort tidigare, och kan samtidigt avslöja den svenska byggbranschen en genomkorrupt marknad där gränslösa husdrömmar göder organiserad brottslighet och religiös radikalisering, och skapar en modern form av livegenskap.  (Adlibris)
Christoffer Carlsson: En liten droppe blod
En liten droppe blod är en kriminalroman om maskerna vi bär inför dem som står oss närmast, och inför oss själva. (Adlibris)
Robert Harris: En krigets och kärlekens man
Boken bygger, som så många tidigare av Robert Harris hyllade romaner, på en sann historia. Den här gången kan utredningen komma att störta den brittiska regeringen och förändra hela den politiska historien.   (Adlibris)
Stefan Zweig: Världen av igår
Stefan Zweigs självbiografiska Världen av igår – som i dag räknas till genrens klassiker – är skriven både som en tidskapsel av hågkomster och som ett memento för framtida generationer. Här återkallas det litterära Wiens guldålder, dess skenbara beständighet, löften, och dess förödande fall. Manuset till Världen av igår skickades till förlaget bara en dag innan Zweig tog sitt liv 1942, efter att hans böcker bränts på bokbål av nazisterna och Zweig som både intellektuell och jude tvingats gå i exil. (Adlibris)
Fredrik Sjöberg: Bruno Liljefors
Fredrik Sjöberg har länge följt spåret efter Bruno Liljefors (1860–1939). Nu kommer en biografi fylld av rafflande historier om en jägare, sportfantast och ständigt aktuell målare, varav många är tidigare okända. Boken är rikt illustrerad med både välbekanta bilder och sådana som sällan setts. (Adlibris)

Nyinköpta böcker i mars:

Åsa Hellberg: Det sista kapitlet
I den sista, storslagna, delen i serien ”Systrarna från Fjällbacka” är Hildur förväntansfull inför resan till Amerika. På gården i Wisconsin ska hon och Thomas Hellberg bilda familj och föda upp djur. Framtiden ser oändligt ljus ut. Fast tillvaron blir inte så som hon hoppats. (Adlibris)
Karin Härjegård: Dottern och vårfloden
Dottern och vårfloden är den fjärde fristående delen i den omåttligt populära serien Våffelbruket på fjället.
Mattias Edvardsson: En helt vanlig familj
De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. Mattias Edvardsson har skrivit en oavlåtligt spännande roman som skildrar varje förälders mardröm.  (Adlibris)
Denise Rudberg: Vår sjätte attaché
I Vår sjätte attaché, del sex i Denise Rudbergs framgångsrika serie Kontrahenterna, fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Kan Sverige hoppas på att fortsätta stå utanför kriget? Kan rapporterna om Tredje rikets fasansfulla dödsläger verkligen stämma? Och finns tillräckligt med tid för Elisabeth att rädda sin make från en säker död? (Adlibris)
Peter Robinson: Kärlekens villovägar
Det snöar i brittiska Yorkshire. Det kunde ha varit en trivsam lugn vinterkväll med en kopp te framför brasan, tända ljus och stämningsfull musik i högtalarna. I stället ligger Caroline Hartley stilla på soffan, brutalt mördad.  (Adlibris)
Marie Hermanson: Längst in i skogen
Nominerad till Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska kriminalroman 2024. Marie Hermanson är tillbaka med en ny fristående historisk kriminalroman om Ellen Grönblad och Nils Gunnarsson.
Lotta Schullerqvist: Marnas hemlighet – berättelser från Gaza
Marnas hemlighet är berättelse om det Gaza som aldrig syns i de dramatiska bilderna. Innan det senaste förödande kriget. Den handlar om Gazas historia och sätter in kriget i ett sammanhang. Den berättar om människornas vardag, drömmar och okuvliga hopp.  Till den nya utgåvan har Lotta Schüllerqvist skrivit ett nytt förord och ett nytt avslutande kapitel där hon försöker spåra de Gazabor hon träffade under arbetet med boken.  (Adlibris)
Anna-Lena Haraldsson: Naturnära trädgård
Boken Naturnära trädgård riktar sig till alla som önskar att trädgården ska likna den vilda naturen lite mer. Här finns tips för dig oavsett om du har en traditionell trädgård, där du vill att det omgivande landskapet flyttar tillbaka in i trädgården, eller har en stuga på landet med mer eller mindre orörd natur. Anna-Lena Haraldsson delar med sig av sina erfarenheter av att designa trädgårdar som smälter in i den omgivande naturen och att ta tillvara den nästan vilda del av naturen som kan finnas kvar i en trädgård. (Adlibris)
Tor Nørretrander: Det odelbara – Niels Bohr och den moderna fysikens födelse
Niels Bohr blev den nya fysikens portalgestalt. I likhet med Einstein fick Bohr uppleva den sällsynta situation där radikala idéer möter en tidsanda och får omvälvande konsekvenser. Deras tvister om de nya upptäckternas innebörd har gått till historien – och pågår än idag. Tor Nørretranders stora bok om den danske nationalhjälten och Nobelpristagaren skildrar hans betydelse inom fysik, filosofi och freds­frågor, och hur detta ger ringar på vattnet i vår konfliktfyllda tid, ett hundratal år senare, då hans gärning framstår som viktigare än någonsin. (Adlibris)

Nyinköpta böcker i februari:

Nyinköpta böcker i februari:

Lisa Ridzén: Tranorna flyger söderut
En varm debutroman i samma anda som Löpa varg. Om en åldrad mans kamp för att behålla makten över sitt eget liv. (Adlibris)
Magnus Uggla: Roland från Småland
Roland från Småland är en saltad historia om 90-talets glansdagar då allting verkar hända: vattenfestivaler, reklamradions inträde, mobiler med låtar som ringsignaler och den annalkande IT-boomen. En tid då möjligheterna är oändliga men kraschlandningen alltid lurar runt hörnet. (Adlibris)
Kate Quinn och Janie Chang: Fenixkronan
Kate Quinn är en amerikansk författare, bosatt i södra Kalifornien. Hennes historiska romaner är bästsäljare och har översatts till flera språk. Jägarinnan nominerades till Årets bok 2020.Janie Chang föddes i Taiwan men har bott i många länder. Hon är en bästsäljande författare av historisk skönlitteratur, och tar ofta inspiration av sin släkthistoria och sina förfäders berättelser. (Adlibris)
Lena Andersson: Män och kvinnor
Män och kvinnor är en brett upplagd roman om liv och kärlek i vår tid, en tid som man kan stå oförstående inför men är dömd att leva i. (Adlibris)
Niels Fredrik Dahl: Fars rygg
* Vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2024 *
Fars ryggär en stor roman, en lyrisk och episk berättelse om män i tre generationer. Den handlar om ensamhet som går i arv, om ovanliga liv, och den rör sig geografiskt mellan Alexandria, Oslo och Genève. (Adlibris)
Ulrika Lagerlöf: Hjortronmyren
Hjortronmyren är den första delen i serien ”Timmerfolk”, en romansvit där kvinnorna står i centrum i berättelsen om den storslagna svenska skogen och de konflikter som omger den.