Bild på böcker om Gryt.

”Det finns otroligt mycket skrivet om Gryt och Gryts skärgård, både vad gäller fakta, folkminnen och skönlitteratur”, säger Gunnar Enequist, som har gjort en sammanställning om vad som finns om Gryt i litteraturen.

”Gryt – en skärgårdsocken och dess texter” är ett fantastiskt arbete som fungerar både som en kunskapskälla och som inspiration för att lära känna sin bygd bättre.

Gunnar Enequist är deltidsboende i Snäckevarp, Gryt, sedan mer än 50 år tillbaka. Han har under årens lopp engagerat sig i bygden på olika sätt; dels i föreningslivet men också i Gryts jollevecka.

Gunnar Enequist
Gunnar Enequist

”Gryt ligger mig varmt om hjärtat. Mina känslor har inte blivit mindre när jag har upptäckt all den litteratur som finns om Gryt”, säger Gunnar Enequist, som har en bakgrund som utredare på olika statliga verk.

”Som utredare har jag skrivit mycket och organiserat stora material, så litteraturlistan kan väl ses lite som effekt av en yrkesskada”, säger Gunnar Enequist med ett skratt. Precis som i utredningsarbete har jag letat både här och där, t.ex. på Länsmuseets bibliotek och på Universitetsbiblioteket i Linköping. Fast allra mest förstås på nätet. Dessutom har jag haft god hjälp av personer i Gryts biblioteksförenings styrelse. 

Många av böckerna på listan finns att låna på Gryts bibliotek. Där finns en hel hylla med lokala böcker och skrifter om Gryt. Andra böcker går att låna på Valdemarsviks bibliotek, som också kan beställa hem böcker från universitetsbiblioteket.

Har du läst alla böcker på listan?

”Nej, inte alla – långt därifrån – men ganska många har jag plöjt igenom”, säger Gunnar Enequist, som har flera favoriter, bland annat Grytsboken som ger ett fantastiskt perspektiv på bygdens historia.

”Men min absoluta favorit är nog Han sprang åt fel håll av Bo Elis Magnusson. Med lätt hand och ”okrångligt” språk blandar han beskrivningar av livet på Häradskär med historiska fakta och spänning.”

Läs mer om Gryt i litteraturen